Tandrensning

Tandlægerne på klinikken sikrer dig den bedste rådgivning omkring forebyggelse og vedligeholdelse af dine tænder. Vore tandlæger udfører også jævnlige tandrensninger, – som mindsker risiko for cariesangreb og parodontose.

 

Tandsten
Langt de fleste voksne mennesker danner tandsten. Tandsten er kalk fra spyttet der sammen med plak dvs. belægningen på tænderne omdannes til tandsten. Hvis tandsten ikke bliver fjernet regelmæssigt bliver tandkødet irriteret og bløder (tandkødsbetændelse) derfor er det vigtigt med en grundig tandrensning regelmæssigt. Sammen finder vi frem til hvad dit behov for tandrensning er. Tandsten sidder typisk især på forsiden af overkæbekindtænderne (de bagerste) og bag underkæbefortænderne og mærkes med tungen som en ru overflade. Tandsten findes også ved parodontose i tandkødslommerne. Under tandsten kan der ikke udvikles caries, men ulemperne ved at lade tandsten sidde på dine tænder er større end fordelen ved ikke at kunne få et hul det pågældende sted, hvorfor tandsten bør fjernes regelmæssigt.

Tandsten

Instruktion
Det kræver fingerfærdighed at børste tænderne rigtigt. For at du skal have et livslangt velfungerende tandsæt bør der følges op på tandbørstningen af en professionel.
For mange er en el-tandbørste et godt valg til renhold af tænderne suppleret med en eller flere hjælpemidler til renhold imellem tænderne.
Det er vigtigt at understrege at en tandbørste hvad enten det er en el-tandbørste eller en manuel, IKKE kan holde helt rent imellem dine tænder.
Det er derfor tandtråd, tandsikker, interdentalbørster (soft picks / flaskerensere) eller lignende også skal bruges. Du kan få råd og vejledning på hvad der passer godt til netop dit tandsæt.
Det er ikke kun børn der har behov for regelmæssig korrektion af børstemetoden, men også voksne kan ofte drage nytte af et par tips, da der er mange faktorer der spiller ind på børsteresultatet. Hvis du for eksempel har gigt i fingrene kræver det at skaftet på tandbørsten er størst muligt og for mange hjælper det med en el-børste, da den gør det meste af arbejdet og du blot skal flytte tandbørsten fra tand til tand samt vinkle den rigtigt. Hvis du mister en tand eller du får parodontose skal børstemetoden tilrettes din mund.

InterdentalborsteTandtråd
 

 

 

 

 

 

 

Interval mellem tandrensninger
Vi anbefaler tandrensning hver ½ år for næsten alle vores patienter. Den tandsten som samles på mere end 6 måneder vil oftest medføre skade på tandkød og dernæst knoglen omkring tanden som ikke kan føles men skaden er irreversibel. Overhold derfor dit interval mellem tandrensninger så du og din tandlæge kan holde dine tænder sunde i mange år fremover.

Se også Forebyggelse >>

Læs mere om Regelmæssigt Eftersyn >>